מי אחראי לתחזוקת מעליות בבניין משותף? | אב בית - ניהול נכסים



""
:

בין אם בבניין רב-קומות ובין אם בבניין משותף נמוך, מעליות הן חלק חשוב ובלתי נפרד המשפר את איכות חייהם של הדיירים. יחד עם יעילותה, ישנן עבודות תחזוק בסיסיות וקבועות שישנן לבצע, כחלק משירותי אחזקת הבניין ולטובת ושמירה על ביטחונם של הנוסעים בה.

 

מעליות, כמו בני אדם, לא נשארות צעירות לנצח: עם הזמן רכיבים נשחקים, יש צורך בהחלפת חלקים ותיקון חלקים אחרים. אך מעליות לא מתוחזקות לא רק מורידות את איכות החיים של הדיירים בבניין, אלא מהוות סכנה ממשית. לכן, על-פי חוק ישנה חובה לתחזק את מעליות הבניין באופן שוטף על-ידי אנשי מקצוע. אך מי אחראי התיאום? ואיך ניתן לוודא שהמעלית בבניין שלכם אכן מתוחזקת כראוי?

 

חובת תחזוקה ובדיקות תקופתיות למעליות

ראשית כל, בטרם השימוש הראשון במעלית יש צורך בעמידה בתו תקן של מכון התקנים הישראלי, כך שמעליות שאינן עומדות בדרישה אינן מותרות לשימוש. עם זאת, גם לאחר אישורו של מכון התקנים ישנן טיפולים תקופתיים ואחזקה שוטפת בהתאמה להנחיות של משרד התמ"ת. האחריות על ביצוע הבדיקה למעלית בבניין מוטלת על הדיירים ככלל, ועל ועד הבית בפרט. משמעות הדבר היא שחלק מתקציב הבניין צריך להיות מוקצה לטובת תחזוק שוטף, בדיקות ובקרה של מעליות הבניין.

אחזקת המעלית כוללת שימון של המערכות המכאניות והצירים, בדיקת מצב הבלאי של רכיבי המעלית, חשמל, סגירת הדלתות וחיזוק הברגים. חשוב בנושא זה לוודא כי החברה בה בחרתם לטיפול השוטף תהיה אמינה ומקצועית – וכי הטכנאים שלה מוסמכים ומורשים על-פי חוק. מעבר לתחזוק השוטף, ישנה בדיקת בטיחות המעלית על-ידי משרד התמ"ת מדי חצי שנה: בדיקת חובה בתשלום (אי ביצועה עלול להיחשב כעבירה פלילית) אותה יש להזמין מראש.

חשוב לציין שחברה אמינה וקבועה אשר מבצעת בדיקות ועבודות תחזוקה שוטפות בבניין עשויה לחסוך כסף רב ולמנוע את השבתת המעלית. השתדלו לבחור בחברה המכירה את סוג המעלית שלכם, מודעת לבעיות עבר במידה ויש ואולי החשוב מכל: זמינה לקריאות חירום 24/7.

 

אחריותו של ועד הבית על תקינות מערכות הבניין

תפקידו של ועד הבית על-פי חוק המקרקעין הוא לתחזק ולנהל את הרכוש המשותף של הבניין המשותף. בישראל, התפקיד הינו התנדבותי כאשר נציגי ועד הבית שנבחרו באסיפת הדיירים מקדישים זמן עבודה רב לטובתו של הבניין והדיירים בו.

חשוב להבין כי תפקידו של ועד בית חיובי לא רק להתנהלות תקינה של הבניין ובכך גם לאיכות חיים של הדיירים בו, אלא תפקיד הכרוך באחריות גדולה שעלולה לעלות בחיי אדם. מערכות הבניין הרבות, ובניהן המעליות דורשות תחזוק שוטף, כאשר באחריות ועד הבית לתאם זאת עם אנשי המקצוע המתאימים.

 

ועד בית לא מתפקד

מדובר בתופעה שכיחה משתוכלו לדמיין, ואם אתם חיים בבניין משותף מוזנח שועד הבית בו לא מורגש אתם ממש לא לבד. אמנם מגורים בבניין מוזנח משפיעים באופן ישיר על איכות החיים, אך מערכות חיוניות שאינן מטופלות ומתוחזקות כראוי עלול להשפיע על הבריאות ומסכנות חיי אדם. במרבית המקרים, כאשר בניין מוזנח – מתגלה כי גם מערכות הבניין בו לא טופלו כראוי.

אך ועד בית לא מתפקד אינו גזרת גורל: בשנים האחרונות יותר ויותר בניינים עוברים לשירותם של חברות חיצונית המספקות שירות של ועד בית חיצוני. חברת ניהול בניינים עשויה להוריד את העול לניהול ועד הבית מהדיירים – החל מגביית כספים, הזמנת בעלי מקצוע לתיקון תקלות ועד לטיפולי אחזקה של מערכות הבניין.

 

במידה ואתם חיים בבניין מוזנח שועד הבית בו לא מתפקד, יש מה לעשות. דאגו לשוחח עם שאר הדיירים בבניין ויחד החליטו האם ישנה אופציה חלופית בתוך הבניין – או האם לשכור את שירותיה של חברת ניהול חיצונית שתעלה את רמת החיים שלכם ושל שאר הדיירים בבניין.

 

קחו בחשבון כי חברת ניהול בניינים עשויה להוריד את העול לניהול ועד הבית מהדיירים: החל מגביית כספים, הזמנת בעלי מקצוע לתיקון תקלות ועד לטיפולי אחזקה של מערכות הבניין. בנוסף, חברות ניהול ותיקות ומקצועיות יודעות כיצד להתנהל מול חברות המעליות (ולהוריד את דמי האחזקה החודשיים) ומול המהנדסים הבודקים.

 

 

 

יש לך שאלה?
AI Engine Chatbot
צאט':
שלום איך אפשר לעזור?